01 Kas Özgüven eksikliği nedir? Özgüven eksikliği neden olur?
Özgüven eksikliği nedir? Özgüven eksikliği neden olur?
Özgüven eksikliğinin neden olduğunu açıklamadan önce “Özgüven nedir?” sorusunu cevaplamakta fayda var. Kısaca özgüven, kişinin kendine olan güveni ve olumlu duygular geliştirmesi durumudur. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Çocukluğumuz itibari ile karşılaşılan bir sürü durum özgüvensizliği besleyebilir. Özgüven eksikliği ise kişinin kendi değerini bilmemesi, yeteneklerine güvenmemesi ve yetersiz hissetmesi durumudur.
Sahip olunan ailenin aşırı disiplinli tutumu, duygusal açlık, şiddetli kavgaların yaşandığı bir ortam, fiziksel sorunlar…gibi kontrol edemediğimiz nedenler özgüvenimizi zedeleyebilir. Kendimizi görüş şeklimizi olumsuz etkileyebilir.
Bunun yanında içinde bulunulan her sosyal ortam özgüven gerektirir. Bu nedenle özgüven eksikliği yaşamak bir müddet sonra iletişimi kesmenize ve yalnızlaşmanıza neden olabilir. Yorucu ve kaygı verici olabilen özgüven eksikliğinin nedenleri konusunda bilgi edinmek ve öncelikle kaynağını bulabilmek için nedenlerini tespit ederek ilerlemek önemlidir.
Özgüven eksikliği nedir? Özgüven eksikliği neden olur?
Öncelikle özgüven eksikliği yaşayan bireylerin kendilerini acımasız bir şekilde eleştirme eğilimleri vardır. Bu nedenle kendinize yüklenmeden önce bu durumun bir sürü farklı nedenden kaynaklandığını ve de özgüvensizliğinizin tek sebebinin siz olmadığınızı bilmeniz gerekir.
Yaşantımız boyunca birçok problemle karşılaşırız. Bazı problemleri kolayca atlatabilirken bir kısmını çözüme kavuşturamayabiliriz. İlk çocukluktan itibaren başlayabilen özgüven eksikliğini nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Aşırı korumacı ebeveynlere sahip olmak ve kendi deneyimlerinizi yaşayamamak,
- Ailenin sizden çok büyük başarılar beklemesi, her defasında talepkâr tavırları başarısızlıklara karşı olumsuz eleştirileri,
- Aile tarafından onaylanmama, yeterince sevgi görmeme ve yaşıtları ile kıyaslanma,
- Yaşadığınız herhangi bir başarısızlık durumunda hayal kırıklı yaşamak ve bunu bir kazanım olarak görmeyip sadece başarısızlığa odaklanma,
- Okul, işyeri gibi sosyal ortamlarda zorbalığa uğrama ve dışlanma,
- Aldığınız sorumlulukları yerine getirmekte zorlanma ve karşı tarafı hayal kırıklığına uğratma,
- İşten çıkarılma, partner tarafından terkedilme, sevdiklerini kaybetme,
- Akademik zorlukların üstesinden gelememe ve kaygı sahibi olma,
- Acımasız eleştirilere maruz kalmak,
- Fiziksel, duygusal istismara uğrama,
- Aile ya da birey tarafından gerçekçi olmayan hedefler belirlenme.
Yukarıda sıralanan maddeler genel olarak özgüven eksikliğinin neden olabileceğini açıklamaktadır.
Bu maddelerden bir ya da birkaçını yaşamış olmak bazıları için özgüven sorunu yaratmayabilir. Bu tamamen kişinin kendisi ile ilgili bir durumdur ve bireyler arası farklılıklar oldukça normaldir. Hayat herkese aynı olanakları vermeyebilir ve tüm koşullar adilane olmayabilir. Bu nedenle kendinizi başkaları ile kıyaslamaktan vazgeçebilirsiniz. Tamamen kendinize odaklanmalı ve adım adım ilerleyeceğiniz hedefler koyabilirsiniz.
Sorry, the comment form is closed at this time.