12 Tem DEHB’nin nedenleri nelerdir?
DEHB’nin nedenleri nelerdir? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yani DEHB çocukluktan gençliğe hatta yetişkinliğe kadar sürebilen nörodavranışsal bir bozukluktur. Sıklıkla çocuklarda görülür ve okul çağında fark edilir.
DEHB’nin nedenlerinin ne olduğu maalesef henüz araştırma sonuçları ile tam doğrulanamamıştır. Ancak DEHB’li bireyler üzerinde yapılan incelemelerde ortak noktalar saptanmıştır. Bu ortak noktaların incelemeleri bazı sonuçları önümüze koymaktadır.
DEHB’nin nedenlerinin ne olduğunun üzerinde yapılan araştırmalar bazı faktörlerin etkisi sonucunda olduğu düşüncesindedir. Bir dizi faktörün bir araya gelip etkileşimde bulunması sonucu meydana geldiği düşünülür.
Çalışmalara göre DEHB nedenleri arasında genetik faktörler, beyin yapısı, beyin kimyası, beslenme, anne karnı konaklaması, prematüre veya doğum komplikasyonları ve çevresel faktörler vardır.
DEHB’nin nedenleri nelerdir? Sorusunu açacak olursak şu şekilde açıklayabiliriz.
Genetik Faktörler
DEHB’li hastaların ailelerinin üzerinde yapılan incelemelerde aile bireylerinde psikolojik rahatsızlık ya da DEHB’li olma olasılığının yaygın olduğu görülmüştür. Bu nedenle aile geçmişi ve ailenin sahip olduğu psikolojik bozuklukların DEHB ihtimalini arttırdığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlık nedeniyle DEHB olma olasılığının arttığı üzerinde durulmaktadır. Bu düşünceye göre belirli genetik varyasyonlar DEHB riskini arttırabilir.
DEHB’nin nedenleri nelerdir? – Beyin yapısı
DEHB’li hastaların beyin yapısı ve fonksiyonlarındaki farklılıkların dürtüsellik ve dikkat eksikliği üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar bu bireylerin özellikle beynin ön tarafında bulunan frontal lob bölgelerindeki işlevsellik DEHB ile ilişkilendirilmektedir.
Beyindeki frontal lob kısmı beynin bilinçli düşünmeden sorumlu olan kısmıdır. Ayrıca duygu ve davranışlarımızı kontrol etmemizi, planlama yapabilmeği ve dikkat etmek gibi yetilerimizi kullanabilmemizi sağlar. Bu bölgedeki işlevsel bozukluk DEHB riskini arttırabilir. Yapılan başka bir araştırmaya göre DEHB’li bireylerin beynindeki gri madde hacminin daha az olduğu tespit edilmiştir.
Beyin Kimyası
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu beyin kimyasallarının dengesizliği ile de ilişkilendirilmiştir. Beyin içinde bulunan nörotransmiterler (kimyasal maddeler) dürtüsellik, dikkat eksikliği ve duyguları kontrol etme üzerinde etkilidir. Beyindeki dopamin ve norepinefrin dengesizliği dürtüsellik, hiperaktivite ve dikkat eksikliğini kontrol etmeyi engeller. Bu kimyasalların dengesizliği DEHB belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Beslenme
Beslenme konusunda paketli gıdalar, sağlıksız yiyecekler beyin işlevlerini etkileyerek dürtüsellikle beraberinde DEHB riskini arttırdığı bilinmektedir.
Prematüre ve Doğum Komplikasyonları
Bebeğin düşük doğum ağırlığında doğması ya da doğum esnasında oksijen yetersizliği gibi komplikasyonlarının yaşanmasının DEHB üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Prematüre doğumda bebeğin beyin gelişimi etkilenebileceğinden DEHB riskini arttırdığı üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.
Çevresel Faktörler ve Anne Karnı Konaklaması
Gebelik esnasında annenin sigara ve alkol kullanması, konforsuz ve stresli bir hamilelik geçirmesi DEHB riskini arttırabilir. Gebelik ve ilk çocukluk döneminde maruz kalınan çevresel faktörlerin DEHB olma olasını arttırdığı düşünülmektedir.
Sorry, the comment form is closed at this time.