Çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenleri nelerdir?

Çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenleri nelerdir? Özgüven eksikliği nasıl giderilir? Çocuk kendine nasıl güvenir?

Çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenleri nelerdir?

Çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenleri nelerdir?

Özgüven en kısa tanımı ile bireyin kendine olan güvenidir. Bireysel olarak ya da karşılaşacağı olaylara karşı kendine güvenmesini sağlayan, kendini değerli hissetme durumudur.  Yetişkinlikteki özgüvenin temelleri ise ilk çocuklukta etkileşimde olduğumuz birçok olay, durum ve yetişme tarzımızla yakından ilgilidir. Özgüven eksikliği yaşayan çocuklar bu durumu yetişkinliklerine kadar taşıyabilirler. Bu nedenle kendine güvenen ve kendi değerini bilen bireyler yetiştirmek için çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenlerini iyi bilmeli ve adımlarımızı buna göre şekillendirmeliyiz.

Çocuklarda özgüven eksikliğinin bir tek nedeni yoktur. Birçok farklı durum bu duyguyu tetikleyebilir. Ama genel hatları ile üzerinde durulacak olursa birkaç madde ile genel çerçeve çizilebilir.

Çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenleri

  • Olumsuz eleştiriler ve karşılaştırmalar

Çocuğun yakın çevresi tarafından sürekli olumsuz eleştiriye maruz kalması özgüvensizliğe neden olabilir.  Özellikle ebeveynleri ya da öğretmenleri gibi yakın çevrelerinden aldıkları sürekli eleştiri durumunda çocuğun kendini yeterli hissetmemesine yol açabilir. Çevrede daha başarılı arkadaşları ile kıyaslanmak ise kendine güvenini olumsuz etkileyebilir. Başkalarının başarısının kendi başarısızlığı olduğu fikrine kapılabilir. Bu sebeple ileride başarılı insanlarla aynı ortamda olduğunda kendini geri çekebilir ve kaygı sorunları yaşayabilir.

  • Aşırı beklentiler ve başarısızlık korkusu

Ebeveynlerin çocuktan beklentilerinin çok yüksek olması çocuğun üzerindeki baskıyı arttırabilir. Çocuk bu baskıyı taşımakta zorlanıp, ailesini hayal kırıklığına uğratmamak için birçok durumda başarısızlık korkusu ile savaşmak zorunda kalabilir. Bu beklentileri yerine getirememe korkusuyla strese girip rahat bir performans sergileyemeyebilir. Başarısızlık korkusu nedeniyle adım atmakta tedirginlik yaşayabilir.

  • Akran zorbalığı

Okulda, oyun grupları gibi sosyalleştiği ortamlarda arkadaşlarından zorbalık gören çocukların özgüvenleri zedelenebilir. Akranları tarafından dalga geçilmesi, fiziksel şiddete maruz kalması ve dışlanması değerli hissetmemesine neden olabilir.

  • Aşırı korumacı ebeveyn

Çocuğun karşılaştığı her problemi çözen aile, çocuğun problem çözme becerisini etkileyecektir. Okul öncesinde hiç problem çözmek sorunda kalmamış çocuklar okulun ilk yıllarında karşılaşacakları sorunlar karşısında çözüm bulmak konusunda kendilerini yetersiz hissedebilirler. Bu yetersizlik çocukta başarısızlık ve özgüvensizlik hissini tetikleyebilir.

  • Ebeveynlerden yeterli destek görmeme

Çocuklar ailede sevildiklerini ve değer gördüklerini hissetmelidir. Sevgi, anlayış ve şefkat ihtiyaçları aile tarafından karşılanmalıdır. Bu isteklerini karşılayan ebeveynin olmaması çocukta desteklenmediği hissine neden olabilir. Anne baba tarafından alamadığı destek çocuğun dışarıda isteklerini söylemekte çekinmesine ve kendini değersizleştirmesine neden olabilir.

Çocuklarda özgüven eksikliğinin nedenleri nelerdir?

Bu maddelere ek olarak dış görünüşteki farklılıklar da çocukta değersizlik duygusunun oluşmasına neden olabilir. Hangi yaşta olunursa olunsun maalesef özgüven ve dış görünüş arasında kuvvetli bir bağ vardır. Özellikle çocukluk dönemindeki dış görünüşteki farklılıklar (uzuv eksikliği, saç derisindeki hastalıklar, yanıklar vs.) özgüven ve cesareti olumsuz olarak etkileyebilir.

Genel hatları ile bahsettiğimiz çocuklarda özgüvensizliğin nedenleri, ebeveynlerin dikkatle üzerinde durması gereken önemli hususlardır. Aileler bu durumlardan çocuklarını korumalı ama bunu yaparken aşırı korumacı bir tavır sergilenmemelidir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.